Erepenning Logo harddraverij Enkhuizen
Onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
  Opgericht 1906 K.v.K.:  40624609  

Tussen start en finish

Keihard door rood.

De automobilist die het rode licht negeert kan rekenen op een stevige boete, De draverij kent evenwel een discipline waarbij door rood te rijden. Vooral de tactiek en timing voor de start bepalen het succes van de combinatie.

Spelregels voor de kortebaan.

De kortebaan is niet simpelweg driehonderd meter voluit en rechtdoor draven. De koers begint al ver voor dat rechte eind. De paarden lopen vanaf de verkeerde kant richting de start, passeren de startstreep en de pikeurs proberen goed in te schatten wanneer de starter de vlag omhoog steekt. Op dat moment keren de pikeurs. In het vakjargon heet het dat de paarden omgaan. Dan begint automatisch het aftellen voor de daadwerkelijke start. Op de startlijn staan een soort verkeerslichten. De lampen zijn rood, maar kunnen verspringen naar wit licht. De pikeurs moeten ervoor zorgen dat ze door het rode licht rijden. Als ze te vroeg draaien of te vroeg de startlijn passeren, springen de lampen op wit en volgt uitsluiting van verdere deelname.

Na de lampen begint het rechte stuk, zo’n driehonderd meter. De paarden moeten de rit helemaal uitlopen, pas daarna mogen ze terug keren naar de start.

Omgaan.

Om in deze procedure zo min mogelijk te verliezen houden de pikeurs nog voor de race, als de combinaties richting startlijn rijden, alles nauwlettend in de gaten: de starter met de vlag, het eigen paard voor de sulky, de concurrentie. De rijders tasten elkaar af. Wie gaat als eerste draaien? De pikeur die te vroeg zijn paard omtrekt, rijdt bijna zeker door het witte licht, dat is het echte kortebaan-werk, Je probeert natuurlijk de concurrentie zover te krijgen dat hij te vroeg keert.

Door rood.

De starter is erg belangrijk, die moet je als rijder goed in de gaten houden. Op de derde tel moet je het rode licht passeren. Als de starter een fractie van een seconde eerder de vlag opsteekt dan jij vermoedt, ben je te laat. Op het moment dat de vlag omhoog gaat, moet het paard om zijn. De rijder heeft dan nog een paar meter nodig zo dat hij precies drie tellen later door de lampen gaat. De combinaties zijn door de lampen en moeten driehonderd meter voluit draven Topsnelheid: ongeveer 55 kilometer per uur. Toptijd zo’n twintig seconden.

Meer of minder meters.

Welke afstand lopen de paarden? De vierjarige paarden beginnen met een ontheffing van vijf meter. Deze dieren lopen dus aanvankelijk 295 meter. Zodra ze 10.000 euro hebben verdiend, krijgen ze er vijf meter bij en lopen ze de standaard van drie honderd meter. De oudere paarden beginnen op die afstand. Hebben ze tussen 10.000 en 20.000 euro binnen, dan krijgen ze er vijf meter bij naar 305 meter. Tussen de 20.000 en 35.000 euro dan moeten 310 meter overbruggen. Toppers die meer dan 35.000 euro bij elkaar hebben gelopen, dienen 315 meter te draven.

Ontheffing leerling-pikeurs.

Een leerling-pikeur is gerechtigd voor iedere trainer te rijden. Leerling-pikeurs op de kortebaan zijn zij die minder dan 5 kortebaan overwinningen hebben behaald. Paarden met een winsom van 20.000 euro of meer krijgen, indien gereden door een leerling-pikeur, een ontheffing van 5 meter. Een leerling-pikeur kan per draverij slechts één paard met ontheffing rijden. Indien een paard op grond van een andere bepaling reeds ontheffing geniet, komt de ontheffing als leerling-pikeur te vervallen. In geval het bepaalde in artikel 6 lid IV van de Korte Baan 300 meter Wedstrijdreglement van toepassing is, is de leerling-pikeur verplicht het paard dat met leerlingontheffing wordt gereden te blijven rijden.